Neredeyse her gün hava kirliliği, işlenmiş gıdalar, ağır metaller, alerjenler, plastikler, pestisitler, ilaçlar, kişisel bakım ve ev temizlik ürünleri gibi toksik maddelere maruz kalıyoruz. ‘’Birçok hastalığın temeli toksinlerle yüklü bir hücrenin görevini iyi yapamamasıyla başlar. Herkesin toksin kovasının dolma hızı farklıdır. Bu nedenle suyun ne hızla dolduğu değil tahliye musluğunun ne kadar iyi çalıştığı önemlidir’’ diyen Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz. vücuttaki toksin yükünü azaltma yollarını şöyle açıkladı:
Hangi sorunlara neden olur?
■ Vücutta toksin artışı, sindirim sistemimizde, cildimizde, karaciğerimizde ve böbreklerimizde birikerek bu organların görevlerini yapmalarına engel olur. Genlerimize, DNA’mıza zarar vererek diyabet, kanser gibi kronik hastalıklara ve erken yaşlanmaya neden olur. Kan üretimini engeller. Kemiklerden kalsiyum çekerek kemik yapısının zayıflamasına yol açar. Vücutta üretilen ve işçilerin besini olarak görevi yapan hormonların üretimini engeller ve dengesizliklere neden olur. Örneğin, dokular arası iletişimi sağlayan tiroit hormonunu bozar. Sonuç, sebebi açıklanamayan yorgunluktur. Genişleyen bir göbek ve önlemeyen kilo artışı da toksinlerin vücudumuzda neden olduğu önemli sorunlardandır. Ancak hızlı kilo vermeyin. Zira bu durum da toksin yükünüzü artırır. Zira eriyen yağlarla birlikte toksinler kana karışarak, sağlığınız tehdit eder.
Nasıl beslenelim?
■ Vücudunuzun toksin yükünü azaltmak için her gün düzenli olarak birkaç diş sarımsak tüketin.
■ Tam tahıllar, baklagil, kuruyemiş, sebze ve meyve gibi lifli gıdalar önemli. Çünkü bunlar toksinleri vücuttan atarken onları bağlayıp dışkıyla çıkarabilmemizi sağlar. Günlük beslenmenizde özellikle havuç, kereviz, pancar, maydanoz, brokoli, karnabahar, lahana, lahana, enginar, pırasa, Brüksel lahanası, greyfurt, limon soğanın yanı sıra detoks molekülü işlevi gören tarçın, biberiye, zencefil ve zerdeçala da yer verin.
■ Gün içinde bol bol su için.
Lenf sisteminiz iyi çalışmalı
Birçoğumuz lenfatik sistemin farkında değiliz ama basitçe lenf sisteminiz olmazsa yaşayamazsınız. Vücutta kan damarlarının 2 katı lenf damarları vardır. Bu ikinci dolaşım sistemi diğer vücut sıvılarını temizlemede besin ve çöplerin atılmasında önemlidir. İşte lenf sisteminizi iyi çalıştırmanın yolları:
■ Günde en az 3 kez 5-10 dakika derin nefes egzersizi yapmaya çalışın. En etkili çalışma yöntemi zıplamak ve ip atlamaktır.
■ Bir diğer lenfatik fonksiyonu iyileştiren cilt fırçalamaktır. Cilt fırçalamak ölü deriyi alır ve dolaşımı hızlandırır, cildinin daha kolay nefes almasını sağlar. Banyo öncesi günlük cilt fırçalamanızı öneririm.
■ Her gece 7-8 saat uyuyun ve 11.00’den önce yatağa girmeye çalışın.
■ Vücut kendini korumak için tüm toksinleri yağda depolamaya çalışır. Sauna vücut ısısını artırır, yağ hücreleri toksinleri salar ve ciltte biriken toksinler atılır.
KENDİNİZİ TEST EDİN
Eğer aşağıdaki sorulardan en az 4 tanesine ‘Evet’ yanıtını verirseniz, toksinlere maruziyet riskiniz yüksek demektir.
1- Evde mikrodalga fırın var ve haftada 3’ten fazla kullanıyor musunuz?
2- Yılda 3 krizden daha sık boğaz enfeksiyonu olur musunuz?
3- Günde 2 saatten fazla televizyon ve internet ortamında vakit geçiriyor musunuz?
4- Cep telefonunuz geceleri yatarken açık ve başucunuzda mı?
5- Eşyalara dokunurken ya da arkadaşınızla tokalaşırken sık sık elektriklenme olur mu? Saçınızda elektriklenme sık hisseder misiniz?
6- Eviniz kalabalık bir cadde üzerinde mi? Etrafında elektrik trafosu baz istasyonu var mı?
7- Sebebini açıklayamadığınız şiş bir göbeğiniz ya da kilo artışınız var mı?
8- Cildiniz hep sivilceli soluk ve gözaltlarınız mor mu?
9- Evinizde banyo küvet etrafında veya duvarlarınızda küf var mı?
10- İşlenmiş hazır gıdalar tüketiyor veya haftada 3’ten fazla dışarda yemek yiyor musunuz?
Evinizi de arındırın
Evinizden toksinleri atmanın ideal yolları şöyle özetlenebilir: Bitkisel bazlı veya etiketinde “toksik olmayan” yazan yeşil temizlik ürünleri kullanın. Sirke de doğal bir temizleyicidir. Mumları ve oda spreylerini doğal uçucu yağlarla değiştirin. Daha temiz hava yaratmak için evinize biraz bitki koyun. Doğal ve organik olan cilt bakım ürünleri kullanın. Yemek pişirmek, temizlik yapmak ve içmek için şebeke suyunu arıtın. Tüm teflon pişirme kaplarından kurtulun. Yiyeceklerinizdeki antioksidanları önemli ölçüde azaltabileceğinden mikrodalga fırınınızı mümkün olduğunca kullanmaktan kaçının. Mümkün olan her yerde plastikleri azaltın. Odaları sık sık havalandırın.
Beslenmeden toksinleri çıkarma yolları
Düzenli olarak maruz kaldığınız toksinlerin çoğu yediklerinizdedir. Diyetinizde bazı değişiklikler yaptığınızda, doğru besinleri almanız ve toksik yükünüzü ortadan kaldırmanız kolaylaşır. Diyetinizde rafine tohum ve bitkisel yağlara, plastikte bulunan gıdalara (plastikteki BPA hormon fonksiyonlarını bozar). trans yağlara, organik olmayan kırmızı ete, ilave şekere ve cıva oranı yüksek balıklara yer vermeyin. Organik olan ve herhangi bir pestisit kullanılarak yetiştirilmeyen yiyeceklere ulaşmaya çalışın. Evde bir bahçe oluşturabiliyorsanız, bu en güvenli seçenek olabilir.
GÜNDEM
11 Ekim 2024SPOR
11 Ekim 2024GÜNDEM
11 Ekim 2024SPOR
11 Ekim 2024SPOR
11 Ekim 2024GÜNDEM
11 Ekim 2024GÜNDEM
11 Ekim 2024