Oruç tutmanın sağlık açısından da birçok faydası bulunuyor. Uzun süre aç kalan vücutta sağlık açısından tepeden tırnağa olumlu değişimlerin yaşandığını belirten Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, ‘‘Ancak Ramazan ayında da beslenmenize özen gösterin. İftarda sağlıklı gıdaları tercih edin, sahura kadar azar azar yiyin, mutlaka sahura kalkın, düzenli olarak sıvı almayı (özellikle su içmeyi) ihmal etmeyin, sigaradan kesinlikle uzak durun ve iftardan sonra yürüyüş yapın’’ tavsiyelerinde bulundu. Prof. Dr. Uludüz, orucun sağlığa etkilerini de şöyle sıraladı:
Vücudu arındırır
Oruç, vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olur. Sindirim sisteminin dinlenmesi, vücudun enerjisini onarım ve temizlik işlemlerine yönlendirmesini sağlar Bu süreç, vücuttaki toksik yükün azalmasını ve genel sağlık durumunun iyileştirilmesine katkıda bulunur. Oruç sırasında, normal beslenme rutininde sürekli alınan katkı maddeleri, koruyucular ve diğer potansiyel toksin kaynaklarının alımı durur. Bu durum, vücudun toksin birikimini azaltmasını ve doğal detoksifikasyon süreçlerini de daha etkili bir şekilde yapmasını sağlar. Vücut, enerjisini sindirimden ziyade toksinleri filtrelemeye ve atık maddeleri uzaklaştırmaya yönlendirir.
Kan şekerini düzenler
Oruç tutmak, kan şekerini düşürmeye ve insülin direncini azaltmaya yardımcı olur. İnsülin, kan şekerini düzenleyen ve hücrelerin glikoz alımını sağlayan bir hormondur. Oruç kan şekerinin sabit kalmasına ve Tip 2 diyabet riskinin azalmasına yardımcı olabilir.
Kalbi korur
Oruç, kalp sağlığını destekleyen faktörlerden iyi kolesterol olarak bilinen HDL kolesterolü artırırken, kötü kolesterol olan LDL ve kötü kolesterol gibi yüksekliği kalp-damar hastalıklarına yol açan trigliserid oranlarında düşüş sağlar.
Bağışıklığı güçlendirir
Oruç, vücudun savunma mekanizmalarını iyileştirerek, enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı daha dirençli hale gelmesine yardımcı olur. Vücutta inflamasyonu (iltihaplanma) azaltır. Kronik inflamasyon, birçok hastalığın kökeninde yer alır ve bağışıklık sisteminin aşırı çalışarak yorulmasına yol açabilir. Oruç, inflamasyonla ilişkili hastalıkların riskini düşürür ve bağışıklık sisteminin daha etkili çalışmasını sağlar. Vücudun eski veya hasarlı bağışıklık hücrelerini atıp, yeni hücreler üretmesine yardım eder Bu yenilenme süreci, bağışıklık sisteminin daha genç ve dinamik bir yapıya kavuşmasını sağlayarak, enfeksiyonlara karşı daha etkili bir yanıt verilmesine imkan tanır. Oruç, bağırsak mikrobiyomunu iyileştirebilir. Sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomu, bağışıklık sisteminin sağlığı için kritik öneme sahiptir çünkü bağışıklık hücrelerinin büyük bir kısmı bağırsaklarda bulunur. Daha çeşitli ve dengeli bir mikrobiyom, bağışıklık fonksiyonunu destekleyerek vücudu mikroplara karşı korur.
Kilo verdirir
Oruç, vücudun yağ depolarını enerji olarak kullanmasını teşvik eder. Normalde, vücut enerji için öncelikle glikozu kullanır. Ancak, uzun süreli açlık dönemlerinde glikoz depoları tükendiğinde, vücut enerji üretmek için yağ asitlerine ve keton cisimlerine yönelir. Keton cisimleri, beyin dahil olmak üzere birçok organ tarafından yüksek etkinlikle kullanılabilen alternatif enerji kaynaklarıdır. Vücutta harekete geçen yağ hücreleri yağ yakmayı sağlar. Aynı zamanda alınan gıdaları hızlı bir şekilde enerjiye çevirmesi de yağ yakım oranını artırır. Üstelik oruç bu faydayı, sağlıklı bir yoldan yapmış olur. Oruç tutmanın bedene faydaları sayesinde ideal kiloya ulaşmak daha da kolaylaşır.
Beyni canlandırır
Oruç, beyinde nöroplastisiteyi yani yenilenmeyi artırır. Bu, beyin fonksiyonunu optimize etmeye ve beynin hastalıklara karşı direncini artırmaya yardımcı olur. BDNF, mevcut nöronların hayatta kalmasını destekleyen, yeni nöron ve bağlantılarının büyümesini teşvik eden bir proteindir. Oruç, BDNF seviyelerini artırır, bu da bilişsel işlev, öğrenme ve hafızada iyileşmeye olanak sağlar. Bazı çalışmalar, orucun hipokampusta (öğrenme ve hafıza ile ilişkilendirilen beyin bölgesinde) yeni nöronların büyümesini teşvik edebileceğini göstermektedir. Oruç, beyinde de inflamasyonu (iltihaplanma) azaltır. Kronik inflamasyon; Alzheimer, Parkinson ve Multiple Skleroz (MS) gibi çeşitli nörolojik hastalıklarla ilişkilidir.
Hücreleri onarır
Oruçla vücuttaki hücreler otofaji adı verilen hücresel bir işlemi başlatır. Bu işlem, hücrelerin parçalanması ve zaman içerisinde hücrelerde oluşan ölü ya da işlevsiz proteinlerin atılmasını sağlar. Böylelikle hücreler yenilenir. Otofaji oranının artması kanser ve Alzheimer gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltabilir.
GÜNDEM
02 Aralık 2024SPOR
02 Aralık 2024GÜNDEM
02 Aralık 2024SPOR
02 Aralık 2024SPOR
02 Aralık 2024GÜNDEM
02 Aralık 2024GÜNDEM
02 Aralık 2024