Uzmanlar, ‘’Sanki beynimde şimşek çaktı’’ ya da ‘’Başımda elektrik çarpması gibi bir şey hissettim’’ şeklinde tarif edilen şikayetlerin nedeninin nörolojik problemler olabileceğine dikkat çekiyor. Peki tehlikeli midir? Bu soruma ‘’Beyin şimşek çakmasının tehlikeli boyutlara ulaşması zamansal süreçle yakın ilişkilidir. Ani ortaya çıkan çok şiddetli süreklilik gösteren bir yakınma hayati tehlike yaratırken, aylardır devam eden aralıklı ataklar halinde gelen şimşek çakmaları ciddi tehlike taşımayabilir’’ yanıtını veren Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, söz konusu şikayetlerin nedenlerini şöyle sıraladı:
NEVRALJİ
Elektrik çarpması hissi beyinde ve yüzde trigeminal sinir veya boyun sinirlerinin (oksipital sinir gibi) hasarından kaynaklanabilir. Trigeminal nevralji en sık gördüğümüz nevralji tipidir. Yüze vuran özellikle yüzde çene bölgesinde belirgin, saniyeler süren ve gün içinde tekrarlayan, çok şiddetli elektrik çarpması gibi ağrılardır. Ataklar sırasında dayanılmaz ağrılar görülür, neyse ki bu ağrılar saniyeler içinde geçer. Genellikle yanak bölgesi, alın kaş ve göz üstü ve alt dudak kenarından başlayan çene bölgesinde ağrı hissedilir. Trigeminal sinir hasarlı olduğu için sinir bölgesine dokunmakla, yemek yemekle ya da diş fırçalamakla ağrı tetiklenebilir.
BEYİN KANAMASI YA DA ANEVRİZMA
Hayatınızda ilk kez beyninizde çok şiddetli bir şimşek çakması hissi yaşadıysanız ve bu saatlerdir devam ediyorsa beyninizde bir damarda kanama ya da anevrizma (baloncuk patlaması) belirtisi olabilir. Bu şiddetli çakma hissine kısa bir süre sonra şuurda etkilenme eşlik edebilir. Kişi şimşek çakması hissinin yanı sıra patlayıcı tarzda baş ağrısından da yakınabilir. Yeni başlamış ani şiddetli başta şimşek çakması tablosunda öncelikle beyin BT incelemesi yapılarak beyinde kanama olup olmadığı tespit edilmelidir. Zira oldukça tehlikeli bir tablodur.
MULTiPLE SKLEROZ
Birkaç gün içinde başlamış ataklar halinde gelen yüzde veya boyunda belirgin şiddetli şimşek çakması hissi Multiple Skleroz (MS) dediğimiz beyin sinir kablo ağında yavaşlamaya yol açan nörolojik hastalıkta sık görülüyor. Yüze ve boyuna gelen sinir kablolarında zedelenme olduğundan sinir iletisi yavaşlar veya yanlış ileti çıkar neticesinde de şimşek çakar hissi ve şiddetli ağrılar görülür. MS hastalığında tek başına başımızda veya yüzümüzde şimşek çakması sık değildir, genellikle güçsüzlük, görmede bulanıklık yakınmaları eşlik ettiğinden tanı konulması daha kolaydır. Birkaç gün içinde gelişen ve kötüleşen şimşek çakması yakınmasında mutlaka ilaçlı beyin MR görüntüleme yapılmalı ve tanı koyularak erkenden tedaviye başlanmalıdır. Aksi halde yakınmalar daha dirençli hale gelebilir.
MİGREN
Şimşek çakması başımız yerine gözlerimizde olduğunda daha farklı hastalıklar akla gelir. Migren veya göze ait sorunlar gibi… Migren hastalarında ağrı ataklarından hemen önce gözde ışık çakmaları, şimşek çakmaları görülebilir. Tipik olarak bu şimşek çakmalarının 1 saat içinde geçmesi ve eğer gelecekse baş ağrısı ataklarının başlaması migren tanısı için önemlidir. Eğer gözde ışık veya şimşek çakmaları 1 saatten uzun sürerse beyne giden damarlara ait bir sorundan şüphelenmek gerekir. Auralı migren dediğimiz migren hastalarında görülen bu tabloda zaman zaman hastalarda kan sulandırıcılar atakları azaltabilir. Auralı migrende inme riski olduğu için ışık veya şimşek çakmalarının mutlaka sorgulanması gerekir. Eğer şimşek çakması hafif şiddette ve bazen beyinde uyuşma hissi ile oluyorsa strese bağlı psikolojik nedenlere bağlı olabilir. Yine de psikolojik incelemelerin yapılması beynin ve beyne giden damarların değerlendirilmesi sağlar.
GÖZ SORUNLARI
Göz içini vitreus jel sıvısı doldurur ve bu sıvı retinaya yapışıktır. Bu vitreus yapısının yaşla bozulması özellikle retinadan ayrılması retinayı uyarır ve şimşek çakması hissi uyandırır. Göze ait diğer bir sorun retina yırtığıdır. Retina yırtığı ile göz içindeki sıvı retinayla temas eder ve retina uyarılır. Bu da şimşek çakması hissine neden olur. Gözde ışık çakması beyin tümörü gibi nörolojik sorunlarla da ilişkilendirilebilir. Beyin tümörleri, göz sinirleri veya retina üzerinde baskı yaparak görsel semptomlara neden olabilir. Bazı durumlarda ise stres, anksiyete veya depresyon gibi psikolojik sorunlar da gözde ışık çakmasına yol açabilir. Gözde ışık çakması yüksek tansiyon ile de ilişkilendirilmektedir. Yüksek tansiyon, retinanın kan damarlarına zarar verebilir ve bu da görme sorunlarına yol açabilir.
GÜNDEM
10 Eylül 2024SPOR
10 Eylül 2024GÜNDEM
10 Eylül 2024SPOR
10 Eylül 2024SPOR
10 Eylül 2024GÜNDEM
10 Eylül 2024GÜNDEM
10 Eylül 2024