CHP lideri Özgür Özel, bugün Erdoğan’la yapacağı görüşmeye ilişkin SÖZCÜ’ye konuştu.
Özel, saat 16’da AK Parti Genel Merkezi’nde yapılacak görüşmede liderlerin yanı sıra birer eski büyükelçinin hazır bulunacağını söyledi. Beraberinde eski New York Büyükelçisi Namık Tan’ın olacağını ifade etti. Tan’ın hem görüşmeden önce protokol kurallarını kontrol edeceğini hem de görüşmede not tutacağını vurguladı.
Özel, 1 Mayıs’ta Taksim’in yasaklanmasını Erdoğan’ın önüne getireceğini anlattı.
Özel, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya Taksim Meydanı’na 1977 sendikasız işçiyle çıkma önerisi götürdüğünü belirtti. Yerlikaya’nın 300 ve daha az sayıda insana izin verdiği için önerinin hayat bulmadığını vurguladı.
İşte Özel’in açıklamaları:
– Saraçhane’den Taksim Meydanı’na yürüme çağrısı yapmıştınız. Sonradan vaz mı geçtiniz?
Biz vazgeçmedik, gittik. CHP olarak yürüyüş kolunu oluşturduk. Ancak tertip komitesinde yokuz. Dedik ki “DİSK, KESK ve TTB’nin alacağı karara
uyacağız.”
1 Mayıs’ı yasaklamanın Anayasa’ya aykırı olduğunu vurguladım. Ama polisle emekçilerin çatışmaması gerektiğini de söyledim. CHP üyeleri, ki en kalabalık gruptu, kararı bekledi. Bariyerler açılmadı. KESK ve DİSK kutlamayı Saraçhane’de yapıp dönmeye karar verince arkadaşlarımız alandan ayrıldı. Söylediğimizin dışında bir şey yapmış değiliz. “Taksim’e yürüyeceğiz” dedik. Geldik, yürüdük ama bariyerleri kırma, polisi ittirme gibi bir şey yapacak halim yok.
– İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya 1977 1 Mayıs’ını anmak için 1977 sendikasız işçiyle Taksim’e çelenk bırakma önerisi götürdüğünüzü öğrendim. Doğru mu?
Aynen öyle. “Çünkü sendikalı işçileri sendikaları temsil ediyor. Ama Türkiye’de 100 işçinin 14’ü sendikalı, 86’sı sendikasız.
Dedim ki Bakan’a “Biz birer otobüs, 1977 sendikasız işçiyle geleceğiz.” Dediler ki “Sendikalara 300 veriyoruz.” Önce bize 300 dediler. Sonra “300 de olmaz, ilçe başkanlarınız, il başkanınız, MYK üyeleriniz, İstanbul milletvekilleriniz… 150-200 kişilik kalabalıkla gelin” dediler. Ben “Bu sizin izin verdiğiniz kutlamaya döner. 1977 işçiyle girmeyeceksem, girmem. Direkt Saraçhane’ye götürürüm” dedim. Her ihtimale karşı 39 ilçeden birer otobüs sendikasız işçimiz hazırdı. Otobüsler geldi ama 50 sendikasız işçi getirmiştik yanımızda.
Dedik ki “İktidar olup işçiler sendikalı olana kadar mücadeleye devam ediyoruz. CHP kimsesizlerin kimsesi olduğu gibi sendikasızların da sendikasıdır. Bütün işçileri sendikalı olmaya davet ediyoruz.”
– Bugün bir görüntü çok konuşuldu. Su kemerlerinin önünde polis barikatı vardı.?
“Yasakları, yoksulluğu ve yolsuzluğu kaldıracağız” diye gelenlerin 22 yıl sonra Türkiye’de ortaya koydukları demokrasi tablosu bu. “Yasakları kaldıracağız” diye geldiler, su kemerini Çin Seddi’ne çevirdiler emekçiler için. Utanç verici. 2010 yılında Taksim’i 1 Mayıs’a açmakla övünüyorlardı. Bugün hem Taksim yasak hem de geldikleri 2003’te su kemerleri hiç olmazsa serbestti, su kemerlerini ablukaya alarak, Çin Seddi’ne dönüştürdüler. Su kemerinin üstüne sis bombaları yerleştirmişler. Utanılacak bir durum. O tabloyu biz yapmadık. O tablonun ressamı AKP iktidarıdır.
Kanunsuz emir verenlere kızıp da olumsuz tepki gösterilmesin demiştim. Bazı görüntülerden hoşnut değilim ve son derece rahatsız oldum.
– Ama beş ay önce Galata Köprüsü’nde mitinge izin verilmişti.
1 Ocak’ta TÜGVA yapmak istediğinde miting serbest. ‘LGBT dayatması’ temasıyla tarihi yarımadada miting serbest ama emekçilere yasak! Bu kabul edilebilir değil.
Yarın (bugün) Erdoğan’la görüşeceğiz. Türkiye’yi germekten mi medet umuyorlar, diyalogdan mı, göreceğiz.
– 1 Mayıs’ı görüşmede açacak mısınız?
Tabii tabii. Ben zaten pazartesi günü Yerlikaya’yı aradığımda, Erdoğan’la 1 Mayıs’tan önce görüşebilseydim, bunun gündem maddem olacağını söylemiştim. Dedim ki, “Kararınızı gözden geçirmenizi talep ediyorum. Erdoğan’a bunu iletin.” Yerlikaya, bunun olamayacağını söyledi. Üç kez görüştüm Yerlikaya ile. Mesafe alamadık.
31 Mart’ın sonuçlarını değerlendirirken, seçmenin diyalog telkin ettiği ortada. Diyalog mu istiyoruz, gerginlik mi, karar vermek lazım. Bugünkü tablo diyalogdan değil, gerginlikten yana bir tablo. Faydası yok Türkiyeye.
– Görüşme heyetler halinde mi olacak?
Bana büyükelçimiz Namık Tan eşlik edecek. Protokol ve görüşme düzeni ile devamında not tutulması açısından Cumhurbaşkanı’na da bir büyükelçinin eşlik etmesi bekleniyor. Henüz o ismi bildirmediler.
– Sizinle beraber Namık Tan gelecek ve not tutacak.
Evet, görüşmenin yeri ve saati bildirilirken, “Heyet mi olacak, baş başa mı” dediler. Biz genel başkanın tek geleceğini, Tan’ın protokol gereği eşlik etmek ve not tutmak üzere yanımda bulunmasını arzu ettiğimizi söyledik. Onlar da Cumhurbaşkanı’na aynı düzeyde kimin eşlik edeceğini bize bildirecekler.
Namık Tan
– Görüşme için bir süre verildi mi?
Yok, konuşulmadı.
– Görüşmenin Beştepe’de olması bekleniyordu. AK Parti Genel Merkezi’nde yapılması sürpriz oldu mu?
Hayır hayır, bizim üçüncü talebimiz oradaydı. Olursa Çankaya, TBMM ya da olmazsa AK Parti Genel Merkezi diye talepte bulunduk.
Özel, CHP liderleriyle konuştu
Özel, Erdoğan’la yapacağı görüşmeden önce eski CHP liderlerini ziyaret ederek, görüşlerini alacağını söylemişti.
Hatta Özel, pazartesi akşamı Kılıçdaroğlu ile yemekte buluşmayı planlıyordu.
Kılıçdaroğlu, görüşmeyi beklemeden “Bu düzenin kurucusu sarayla müzakere edilmez, mücadele edilir” diye tweet attı.
Bu paylaşım Özel’i üzdü.
CHP lideri, görüşünü kamuoyuna ilan ettiği için Kılıçdaroğlu’yla yemeği askıya alırken, hafta içerisinde Hikmet Çetin, Murat Karayalçın ve Altan Öymen’e telefon açtı. En son dün Kılıçdaroğlu’nu aradı ve tavsiyesini aldı.
Özel ile Kılıçdaroğlu, cuma akşamı yemekte buluşmak üzere sözleşti. Yemekte hem Erdoğan ile görüşme hem de siyasetin geleceği masaya yatırılacak.
AK Parti cephesi: Jest yaptık
Erdoğan-Özel görüşmesinin AK Parti Genel Merkezi’nde yapılacak olması AK Partilileri şaşırttı.
Çünkü Erdoğan, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında, böyle bir işaret vermedi. Herkes Beştepe ihtimali üzerine konuştu.
Hatta MYK üyeleri, toplantı çıkışında genel merkezdeki hazırlıkları görünce görüşmenin burada yapılacağını öğrendi. Özel kalem “Oda biraz küçük, sandalye takviyesi yapalım” deyince AK Partililer ‘Burada görüşülmez herhalde’ diye şaşkınlıklarını dile getirdi.
Bir AK Partili yetkili genel merkezin tercih edilmesini “Jest” şeklinde açıklıyor.
Yalnızca anayasa değil, her meselenin ele alınması gerektiğini belirterek, “Bu diyaloğun devam etmesi lazım. MYK’daki genel eğilim bu yönde” diyor.
YÜZDE 40 AÇILMAZ
Görüşmede, anayasa tartışmasının açılmasını beklemediğini, seçim barajının yüzde 40’a indirilmesinin gündemde olmadığını söylüyor.
“Yüzde 40 bahsi açılmayacak. Usule geçmeden esas konuşulmaz. İşin ayrıntı ve içeriği sonraki aşamalarda olur. Özel’in önerileri noktasında Cumhurbaşkanımızın direkt söyleyeceği şeyler olur. Ya da ‘Bunları değerlendirelim, tekrar biraraya geliriz’ diyebilir.”
Özel’in müzakere masasına oturmasını “Partisindeki gücünü arttırma hamlesi. Çok doğru ve haklı bir hamle. Kendini güçlendirmek istiyor. Külliye’ye gelseydi daha da güçlenecekti” diyor.
Kılıçdaroğlu’nun gerginlik yanlısı tutumundan ötürü geçmişte görüşme zemini kurulamadığını iddia ediyor. “Son tweeti bunu gösteriyor” diyor.
ERBAKAN’A KIZGIN
Erdoğan’ın MYK’da Yeniden Refah Partisi lideri Fatih Erbakan hakkında “Ben onunla alakalı bir şey söylemem, babasına saygım var” dediği ifade ediliyor.
GÜNDEM
10 Eylül 2024SPOR
10 Eylül 2024GÜNDEM
10 Eylül 2024SPOR
10 Eylül 2024SPOR
10 Eylül 2024GÜNDEM
10 Eylül 2024GÜNDEM
10 Eylül 2024